Lupta care nu încetează niciodată

Un tânăr purta o discuție cu tatăl său:
– Nu văd niciun sens în această lume. Oamenii se trezesc dimineața devreme, se duc și muncesc ziua întreagă și vin acasă obosiți. Întreaga viață, până la sfârșit, muncesc și luptă, iar apoi, totul dispare. Nimic din ce creează și obține omul nu este stabil. Poți construi o casă ani de zile și o furtună sau inundație o poate distruge într-o oră. Cât de mult omul nu s-ar chinui să facă bine, oricum răul se înmulțește. Nimeni niciodată nu va reuși să stârpească răul. S-a dezvoltat știința, oamenii au ajuns să trăiască din ce în ce mai confortabil și mai bine dar oricum nu sunt mai fericiți decât înainte. S-a dezvoltat medicina, am reușit să învingem unele maladii care erau considerate incurabile dar au apărut altele și mai grave. Degeaba luptă omul. Niciodată nu va învinge în acest război.
Bătrânul tată ascultă aceste cuvinte și se puse pe gânduri. După un timp, îi spuse fiului său:
– Privește acest nuc de lângă poartă! L-am sădit când eram mic. Încetul cu încetul a crescut. În fiecare an, au fost și furtuni, și ploi puternice, și secete. Dar copacul a crescut fără să se plângă. Atunci când i se rupea un ram, creștea altul în loc. Nimic nu l-a putut opri să crească, să ne dea nuci în fiecare toamnă, să ne țină umbră în curte și să ne bucure privirea cu aspectul său. El nu contenește să lupte. Sigur, se va usca și el cândva dar în locul lui vor crește alți nuci, mai tineri și lupta va fi purtată de aceștia. Acest nuc a învins din momentul în care a acceptat să lupte și a început să crească. La fel și omul învinge din momentul când acceptă să lupte și să muncească întreaga sa viață. Sensul acestui copac este să ne dea nuci și să ne țină umbră în fiecare an. Sensul omului este să muncească și să facă lumea mai bună…

Reclame

3 responses to this post.

  1. 🙂 Hmmmm… S-ar putea ca treaba sa fie mai simpla pentru nuc: el nu are indoieli, temeri, resentimente si sentimente care pot fi ranite; nu e stresat si nici ispitit; alti nuci nu-i fac probleme, iar mladitele lui urmeaza invariabil aceeasi cale.
    El nu cunoaste deznadejdea.

    Răspunde

  2. Posted by Careu de asi on Noiembrie 12, 2011 at 5:09 pm

    Cele mai bune lectii le primim de la natura. Daca vom invata sa o ascultam mai mult, sa o observam si sa o intelegem atunci vom descoperi cu adevarat tot ceea ce conteaza mai mult, la fel ca si nucul ….sa fim….dincolo de orice….dincolo de ganduri, indoieli, temeri, resentimente, rani.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: