Percepția subiectivă a realității

Fântâna se afla la hotarul dintre două zone geografice. Într-o parte se afla un mare deșert iar în cealaltă, niște câmpii întinse, pline de verdeață și ploi…
Într-o zi, dinspre câmpii, veniră câțiva oameni la fântână. Scoaseră o găleată de apă și începură să bea.
– Vai ce gust amar are, spuse unul din ei.
– Și ce miros urât, adăugă altul.
– Cu siguranță, e fântâna cu cea mai proastă apă din câte am băut în viața mea, încheie al treilea.
Apoi, își continuară drumul.
Peste o oră, de fântână se apropiară câțiva oameni veniți din deșert. Aveau fețele chinuite de soare. Arătau foarte istoviți. Scoaseră și ei o găleată cu apă și începură să bea. Unul din ei spuse:
– Totuși, a meritat să facem acest drum până aici. Uite ce apă bună și rece avem aici.
– O da! E cea mai bună apă din câte am băut în viața mea…

Anunțuri

4 responses to this post.

 1. Totul in viata depinde de cum privesti lucrurile:)

  Răspunde

 2. E diferență intre cei care au un anumit lucru și cei care nu îl au… Unii pot să fie mulțumitori pentru ceea ce primesc pe când alții s-au săturat și vor „ceva mai bun”…
  Si totuși, sunt foarte multi care au nevoie de ceea ce unora nu le mai folosește…
  Unii mor de foame, alții vor alt fel de mâncare… Unii au nevoie de apă, alții vor alt fel de suc… Unii au nevoie de îmbrăcăminte, alții schimbă haine de firmă… Parcă e multă nedreptate în lumea asta…

  Răspunde

 3. Pentru Ana-Maria. Fiecare are proportional cu investitia pe care o face. Cu cat esti dispus sa faci mai multe concesii, sau sa muncesti mai mult, sau sa te agiti mai mult, sau chiar sa risti (rusinea, demnitatea, libertatea, asa cum fac tiganii), cu atat vei avea mai mult. Unii nu pot acumula pentru ca nu le sta in fire sa fure, sa insele, etc. Sunt momente in care numai munca cinstita nu e suficienta. Pana la urma, nu tine totul de adaptare? Trebuie sa alegem. Tinem la morala sau la stomac. In „Filantropica” era o replica: „Dumneata iti permiti sa ai demnitate?”.

  Răspunde

 4. Madman, cred că ai dreptate dar numai dacă am privi lucrurile dintr-un anumit aspect: al vieții, de exemplu, din România.
  Dacă am analiza starea socială a tuturor statelor de pe glob, am vedea un lucru: cu cât oamenii dintr-un anumit stat trăiesc în dușmănie, cu atât nivelul de trai și speranța de viață de acolo sunt mai joase și viceversa. Să luăm, de exemplu, orice stat din Europa de Vest. Oamenii de acolo sunt mai cinstiți și mai timizi decât majoritatea românilor dar, paradoxal, un vest-european obișnuit are mai multe decât un român obișnuit. În statele dezvoltate, majoritatea oamenilor sunt mulțumiți să facă parte din clasa de mijloc. Au o viață stabilă în care muncesc și se odihnesc și un trai decent. Deja, milionarii, miliardarii de acolo au și o viață mai plină de stres și nu cred ca sunt cu mult mai fericiți decât majoritatea oamenilor de rând.
  Pe când în țările în care oamenii încearcă să dribleze regulile sociale, să tragă fiecare pentru propriul stomac, vedem un nivel înalt al corupției, al criminalității, al sărăciei, diferența dintre bogați și săraci e mare și, în general atmosfera este una grea.
  Acum ne rămâne ca fiecare din noi să vadă în ce mediu trăiește și să aibă un comportament adecvat pentru a supraviețui. Asta dacă am privi lucrurile din punct de vedere individual.
  Din punct de vedere colectiv, dacă toți membrii unei societăți vor încerca să fie mai toleranți și mai cinstiți, societatea dată (și, implicit fiecare membru în parte) va înflori…
  Desigur, în România, acest lucru, cu siguranță nu se va întâmpla în următorii ani, din păcate. Așa că, da, regulile tale sunt cât se poate de corecte.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: