Unde se ascunde adevărata putere

Fratele cel mare era neînfricat. De mic copil, a învățat să-și privească frica în ochi și să o înfrunte. Atunci când își punea un scop, nicio piedică nu reușea să-l oprească. Copiii vecinilor îl respectau și nu intrau cu el în ceartă. Tatăl său se mândrea cu el. Îi spunea întotdeauna că va ajunge un om puternic în viață.
Fratele cel mic era mult mai nehotărât. Niciodată nu făcea vreun pas de sine stătător. Întotdeauna evita conflictele și prefera să se oprească atunci când apărea vreun pericol. Tatăl său încerca să-l schimbe. Întotdeauna îl aducea ca exemplu pe fiul său mai mare. Uneori glumea: ”Du-te și roagă-l pe fratele tău să-ți împrumute curaj”…
Cei doi frați au crescut mari și, desigur, au avut destine total diferite.
Fratele cel mare s-a înrolat în armată. Fiind un soldat exemplar, a crescut rapid în scara ierarhică militară. A ajuns un mare ofițer. A fost la două războaie, unde s-a acoperit de glorie. Însă, în al treilea război, viața sa a fost curmată de un glonț. Avea treizeci și cinci de ani.
Fratele cel mic, când a devenit matur, a învățat o meserie și s-a angajat la o companie. Se ducea în fiecare zi la muncă, străduindu-se să nu intre cu nimeni în conflict. Avea doar câțiva prieteni, dar prieteni adevărați, pe care nu-i putea trăda și pe care se putea baza întotdeauna. A cunoscut o femeie la fel de simplă ca și el. S-au căsătorit și au avut trei copii. Mai târziu, împreună cu prietenii săi, a deschis o mică prăvălie. Timp de douăzeci ani, afacerea, încetul cu încetul, s-a extins și a devenit un om destul de bogat și respecatbil. A putut să le ofere copiilor săi studii superioare la universități de prestigiu. Desigur, nu a uitat nici de părinții săi, asigurându-le o bătrânețe lipsită de griji.
Într-o zi, tatăl său, care era bătrân de tot îi spuse:
– Iartă-mă, fiule! M-am înșelat în privința ta. Tu ai fost, întotdeauna, mult mai puternic decât fratele tău mai mare pentru că ai mers pe drumul ocolitor care este mult mai sigur…

Anunțuri

4 responses to this post.

 1. Bun articol, imi place acest blog. Un pic off-topic: va supun atentiei site-ul FILME1.NET – un site gratuit de filme online subtitrate in limba romana, fara reclame (!), rapid si foarte bun. Eventual, poate va intereseaza si un schimb de linkuri. Va multumesc anticipat!

  Răspunde

 2. Posted by romaniamea on Septembrie 24, 2011 at 10:28 am

  Mai mult off-topic… 🙂 Spam-ul nostru cel de toate zilele… (vezi mai sus).

  On-topic… insa… da, interesanta morala acestei pilde…
  Totusi, „nu-i totuna leu de mori, ori caine-nlantuit…”
  Deci??
  Personal, consider ca lumea e plina de eroi morti. Dar fara unii ca ei, fratele cel mic nu ar fi putut sa-si vada de treaba, nu?

  Răspunde

 3. Şi afirmaţia ta este una corectă. Există mulţi eroi care şi-au sacrificat viaţa pentru anumite cauze şi pentru ca noi să avem o viaţă mai bună.
  Totuşi, un mic aspect aş mai adăuga. Posibil, aşa e psihologia omului sau capacitatea sa de a memora că, în majoritatea cazurilor, eroii se formează în contexte belice.
  Am în vedere că mai uşor reţinem numele unor comandanţi de oşti, ale unor mari cuceritori, sau chiar soldaţi simpli (care au făcut vreo faptă de vitejie) decât ale unor arhitecţi, ingineri, oameni de ştiinţă, pompieri (ce să mai vorbim de muncitorii de rând care îşi petrec întreaga viaţă muncind). Şi cei din a doua categorie sunt adevăraţi eroi.
  Unii eroi distrug iar alţii creează. Războiul este un fenomen antropogen. Adică, tot omul îl porneşte şi doar oamenii sunt responsabili de existenţa sa. Dacă absolut toţi oamenii din lume ar urma cea de-a doua cale (din textul meu) şi nu ar mai exista războaie, am trăi mult mai bine.
  Desigur, acest lucru este imposibil. Din aproape 7 miliarde de oameni, se vor găsi vreo sută de psihopaţi ce ar avea doar pasiunea să distrugă totul…

  Răspunde

 4. Posted by Madman on Septembrie 24, 2011 at 12:05 pm

  Da, ai perfecta dreptate…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: