Întreaga istorie a omenirii într-o singură frază

Undeva în China, exista un împărat. Când a ajuns pe tron, era foarte tânăr și curios. Începu să citească multe cărți dar, după un timp, se convinse că nu va reuși să citească tot ce era în imensa bibliotecă imperială.
Atunci, îl chemă pe un înțelept de la curtea sa și îi spuse să scrie întreaga istorie a omenirii.
Câteva decenii îi luă înțeleptului pentru a scrie această lucrare. În final, veni la împărat cu 500 de cărți. Rămase mulțumit împăratul. Chiar dacă nu mai era tânăr, încă îi plăcea mult să citească. Dar nu avea atât de mult timp liber pentru a citi toate aceste cărți, de accea îi dădu ordin înțeleptului să rescrie istoria omenirii lăsând doar ce este mai principal.
Din nou se apucă de lucru înțeleptul și, peste câțiva ani, îi aduse împăratului 50 de cărți. Însă, împăratul era deja bătrân și își dădu seama că nu va reuși să citească nici măcar 50 de cărți, de aceea, îi spuse înțeleptului să mai scrie încă o dată istoria omenirii, dar numai cu cele mai semnificative momente.
Peste un timp, înțeleptul îi aduse o singură carte împăratului. Însă, acesta era deja pe patul de moarte și nu mai era în stare să o citească. De aceea, îl rugă pe înțelept să îi spună chiar acum doar ideea principală din istoria omenirii.
Înțeleptul, atunci, scrise pe ultima pagină a cărții: ”OMUL SE NAȘTE, SUFERĂ ȘI APOI MOARE”.

Reclame

2 responses to this post.

 1. Foarte pesimist acest motto. Omul se naste cu multe scopuri. Doar ca suntem in secolul cand daca nu cautam calea spre lumina ramane in intuneric si ni se aplica acest motto cu suferinta. Din pct. meu de vedere Omul se naste, iubeste, creeaza, iar la sfarsit evolueaza. Acolo unde omida vede sfarsitul adevaratul maestru vede fluturele.

  Multa dragoste

  Răspunde

  • Foarte frumoase cuvinte în ultimele enunțuri…
   Povestioara aceasta nu dorește să nască pesimism în gândurile celor ce o citesc. Da, enunțul ”omul se naște, suferă și apoi moare” este pesimist. Dar scopul povestirii mele nu este cel ca cititorul să accepte această realitate, ci să se pună pe gânduri, să-și analizeze viața și să o schimbe (atunci când este nevoie).
   Totuși, există și suferință și lucruri negative în viață, pe lâgă cele pozitive. Moneda are două părți.
   Acel enunț pesimist de la sfârșitul povestirii, este ca un rezumat al istoriei omenirii pentru că marea majoritate a oamenilor, cel mai bine în viața lor memorizează suferința. Povestirea aceasta cheamă la schimbarea acestei abordări…
   Mulțumesc mult pentru cuvintele tale de mai sus!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: